Η Τουρκία τα θέλει όλα και αυτό περιλαμβάνει ακόμη και τα 3/4 της Κρήτης. Το σενάριο της διεκδίκησης έχει στηθεί με χάρτες και επιχειρήματα και το ενδιαφέρον είναι ότι σεναριογράφος δεν είναι ο Ερντογάν αλλά η τουρκική αξιωματική αντιπολίτευση που απαιτεί την Κρήτη και 14 νησιά γύρω από αυτήν.
Η Realnews παρουσίασε πριν λίγα 24ωρα τους χάρτες αλλά και την επιχειρηματολογία του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος CHΡ ο ηγέτης του οποίου Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου συχνά-πυκνά κατηγορεί τον Ερντογάν για ενδοτικότητα έναντι της Ελλάδας.
Έχοντας υιοθετήσει... επιστημονικές μελέτες, ο Κιλιντστάρογλου, υποστήριξε πριν από μερικά 24ωρα ότι από όλη την Κρήτη μόνο ο Νομός Χανίων ανήκουν στην Ελλάδα.
Η τουρκική αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση του σουλτάνου ότι έχει παραχωρήσει στην Ελλάδα νησιά, νησίδες και βραχονησίδες οι οποίες ανήκουν στην Τουρκία.
Ανάμεσα σε αυτά περιλαμβάνει:
Tα 3/4 της Κρήτης και 14 νησίδες που βρίσκονται γύρω από αυτήν. Σύμφωνα με την επιχειρηματολογία του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, η Κρήτη μοιράστηκε σε Ελλάδα, Βουλγαρία, Μαυροβούνιο και Σερβία με τη Συνθήκη του Λονδίνου που υπεγράφη στις 30/5/1913. Με την ίδια συνθήκη 14 νησίδες γύρω από την Κρήτη παρέμειναν υπό την κυριαρχία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας κάτι που επιβεβαιώθηκε και στο άρθρο 12 της Συνθήκης της Λωζάννης. Στη συνέχεια Βουλγαρία, Σερβία και Μαυροβούνιο παραιτήθηκαν των δικαιωμάτων τους στην Κρήτη χωρίς ωστόσο να τα παραχωρήσουν επίσημα στην Ελλάδα.
Συνεπώς καταλήγει η επιχειρηματολογία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης τα δικαιώματα επί των 3/4 στην Κρήτη επέστρεψαν στον πρώτο τους κάτοχο που ήταν το οθωμανικό κράτος και φυσικά κληρονομήθηκαν στην Τουρκία.
Ταυτόχρονα όμως έχουμε κινητικότητα από την Αίγυπτο. Νέα αυστηρή προειδοποίηση εξέδωσε η Αίγυπτος για μονομερείς παράνομες ενέργειες στην ΑΟΖ της Κύπρου, που απειλούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Μέσα από επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών από το Κάιρο, η Αίγυπτος «προειδοποιεί για τις επιπτώσεις οποιωνδήποτε μονομερών μέτρων που παραβιάζουν τα κυπριακά δικαιώματα και απειλούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου».
Το Κάιρο τονίζει «την αναγκαιότητα στο σεβασμό και την εφαρμογή των κανόνων και των διατάξεων του διεθνούς δικαίου».
Ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Άχμεντ Χάφεζ δηλώνει ότι «η Αίγυπτος επιβεβαιώνει τα δικαιώματα και την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας πάνω στους πόρους της στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών στις οποίες η Κύπρος έχει χορηγήσει άδειες για υπεράκτια έρευνα πετρελαίου και φυσικού αερίου».
Πηγή: www.pentapostagma.gr