Παρασκευή 29 Ιουνίου 2018

Ο Ελληνικός πολιτισμός, η γλώσσα και η Ελληνοορθοδοξία αποτελούν τα προπύργια του Ελληνισμού!




Σε μια πρόσφατη ημερίδα που διεξήχθη στο ίδρυμα «Μαριάνα Βαρδινογιάννη», ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών κ. Αντώνιος Κουνάδης - μεταξύ άλλων - τόλμησε να δηλώσει τα αυτονόητα, σε μια εποχή όπου η αλήθεια και οι αξίες διώκονται:

«Η βαθιά πολύπλευρη και πολυδιάστατη κρίση που διέρχεται η χώρα μας, κρίση οικονομική, πολιτική, κοινωνική, είναι κρίση θεσμών και αξιών, οφειλόμενη όχι μόνο στην ολέθρια κακοδιαχείριση της χώρας μας τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά προεχόντως στο σοβαρό έλλειμμα ανθρωπιστικής παιδείας που οδήγησε στο σημερινό απίστευτο χαμηλό επίπεδο ηθικής παρακμής με όσα πρωτόγνωρα βιώνουμε καθημερινά: κακοποίηση της γλώσσας διαστρέβλωση της ιστορίας μας, κατάργηση των εθνικών παραδόσεων, ανίερες επιθέσεις σε πιστούς μέσα σε ναούς και βολές κατά του ελληνορθόδοξου πολιτισμού μας.

Προδήλως στόχος όλων είναι να πλήξουν τα βασικά χαρακτηριστικά της εθνικής μας ταυτότητας γλώσσα, ιστορία, θρησκεία και συνακόλουθα η αποδόμηση και η συρρίκνωση της εθνικής ανεξαρτησίας μας.

Την σημερινή μάλιστα εξαιρετικά δυσχερή θέση που ευρίσκεται η χώρα μας επιχειρούν να εκμεταλλευτούν γειτονικές χώρες και προεχόντως η Τουρκία με συνεχείς απειλές , παραβιάσεις του εθνικού μας χώρου, προκλητικές ανιστόρητες δηλώσεις για αλλαγές διεθνών συνόρων κατά παράβαση διεθνών συνθηκών, αλλά και κάθε έννοιας διεθνούς δικαίου.

Αλλά ας δούμε πως φτάσαμε στην σημερινή δραματική κατάσταση ξεκινώντας από το χώρο της παιδείας.

Η διαφθορά, η εγκληματικότητα, η μάστιγα των ναρκωτικών , η ανεργία, η κατάθλιψη, η απόγνωση, ο αυτοχειριασμός που πλήττουν ιδιαίτερα την νεολαία μας μπορεί να αντιμετωπιστούν με την ανθρωπιστική παιδεία.
Μια νεολαία χωρίς όραμα, χωρίς ελπίδα, βυθισμένη στην απογοήτευση και μεταναστεύουσα κατά κύματα στο εξωτερικό, το μέλλον του τόπου μας διαγράφεται ζοφερό.
 
Κυρίαρχη όμως έκφανση της ανθρωπιστικής παιδείας είναι η Θύραθεν (κλασική) παιδεία, βασικό στοιχείο του ελληνικού πολιτισμού, το οποίο μεν η αρχαιολογική σκαπάνη συνεχίζει να φέρνει στο φως , η δε ελληνική γλώσσα, γραπτή και προφορική διαφύλαξε, προήγαγε και κατέστησε γνωστή σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η ελληνική γλώσσα με βασικά χαρακτηριστικά , όπως η απαράμιλλη διαχρονικότητα, ο πλούτος του λεξιλογίου , η ονοματοδοσία επιστημονικών όρων , η συμφωνία λέξεων και ετυμολογίας τους, η απεριόριστη  παραγωγή νέων λέξεων , η τελειότητα της γραμματικής της δομής και η ποικιλία των εκφάνσεων της καλλιεργούμενη εδώ και 3500 χρόνια από τον ίδιο λαό ,  συνεχώς και αδιασπάστως , είναι μία,  ενιαία και αδιαίρετη .
Χαρακτηριστικό της είναι ότι από τις 6300 λέξεις του ομηρικού λεξιλογίου επιβιώνουν μέχρι σήμερα 1800, ενώ από τις 4500 λέξεις των Ευαγγελίων επιβιώνουν περισσότερες από τις μισές.   

Ο John Chadwick, (συνεργάτης του Ventris στην αποκρυπτογράφηση της γραμμικής 'Β), είχε δηλώσει: <<Η γλώσσα που μιλούσε κάποιος βοσκός σε μια απόκεντρη  περιοχή της Πελοποννήσου 1200 χρόνια πριν την γέννηση του Ιησού Χριστού, είναι παρ’ όλες τις διαφορές της, η ίδια ελληνική γλώσσα που ομιλείται σήμερα>>

Όλες οι δυτικοευρωπαϊκές γλώσσες –και όχι μόνο- κατά τον κορυφαίο διεθνώς γλωσσολόγο και ελληνιστή Ισπανό καθηγητή R.F Adrados είναι κρυφοελληνικές.
 
Οι λέξεις π.χ. με ελληνικές ρίζες στην γαλλική γλώσσα ( κατά το υπ. Παιδείας ) ανέρχονται στο 65 % , στην Πορτογαλική γλώσσα αγγίζουν το 80%, όπως μου γνώρισε η καθηγήτρια Alcina Dos Martires Lopes , συντάκτρια του Αρχαιοελληνικο-πορτογαλικού λεξικού.
 
Η αγγλική γλώσσα , σύμφωνα με το ογκώδες λεξικό του κ. Αρ. Κωνσταντινίδη έχει περισσότερες από 150.000 λέξεις με ελληνικές ρίζες.
 
Η σημερινή γερμανική γλώσσα διαμορφώθηκε από τον Μαρτίνο Λούθηρο 1534 , με πρότυπο τους κανόνες γραμματικής και συντακτικού της ελληνικής γλώσσας.

Παρά ταύτα η γλώσσα από της Μεταπολιτεύσεως και εντεύθεν δέχθηκε καίρια πλήγματα με τις περιβόητες εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις, το 1976 με την κατάργηση των Αρχαίων ελληνικών από το πρωτότυπο στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση και την καθιέρωση της δημοτικής στην εκπαίδευση και στην  δημόσια διοίκηση…κτλ»


Πηγή - Δίκτυο συνεργαζόμενων bloggers και Ελλήνων πολιτών