Τρίτη 24 Ιουλίου 2018

Συγκλονιστικές μαρτυρίες από την φλεγόμενη Αττική









Συγκλονιστικές μαρτυρίες από ανθρώπους που βρέθηκαν κοντά στην πύρινη λαίλαπα που κατέκαψε ανθρώπους, ζώα και περιουσίες

- Ο διασώστης του «Ερυθρού Σταυρού», Βασίλης Ανδριόπουλος που βρέθηκε μπροστά στο μακάβριο θέαμα πολλαπλών νεκρών στην «Αργυρά Ακτή» δήλωσε στο protothema: «Τις πρώτες πρωινές ώρες εντοπίσαμε τον πρώτο άνθρωπο. Είδαμε καμένα αυτοκίνητα με τα κλειδιά πάνω, με ανοιχτές τις πόρτες και αμέσως καταλάβαμε ότι θα υπάρχουν πολλοί νεκροί. Τα ξημερώματα είχαμε την εικόνα για το μέγεθος της τραγωδίας. Ανάμεσα σε δύο σπίτια, σε ένα χωράφι 300 τετραγωνικών μέτρων, 26 άνθρωποι βρήκαν τραγικό θάνατο. Ανάμεσά τους δυστυχώς και μικρά παιδιά. Οικογένειες που αναζήτησαν την λύτρωση, προσπάθησαν να διαφύγουν και δυστυχώς βρήκαν τον θάνατο».
 «Εμείς λάβαμε εντολή από τον πρόεδρο της κεντρικής διοίκησης του ελληνικού Ερυθρού Σταυρού να μεταβούμε ως διασωστική ομάδα για την αναζήτηση αγνοουμένων. Φτάνοντας στις 3 τη νύχτα στην περιοχή, είδαμε πολλά αυτοκίνητα να έχουν συγκεντρωθεί σε σημεία, να έχουν σχηματίσει ουρές, καμένα με τα κλειδιά πάνω, πόρτες ανοιχτές και είδη πρώτης ανάγκης μέσα. Αυτή ήταν η αφορμή που έδωσα την εντολή να επιχειρήσουν σε συγκεκριμένα σημεία και μέρη. Ενδεχομένως να τους περικύκλωσαν οι καπνοί και οι φλόγες και να αναζήτησαν δίοδο διαφυγής. Η δίοδος τους δυστυχώς δεν ήταν αυτή που θα έπρεπε»
«Τις πρώτες πρωινές ώρες επιχειρώντας στο σημείο αντικρίσαμε σε έκταση 300-400 τετραγωνικών μέτρων τους 26 ανθρώπους. Δεν ήταν λουόμενοι γιατί φορούν ρούχα, ενδεχομένως να είναι κάτοικοι της περιοχής οι οποίοι ή να είχαν έρθει για εκδρομή. Οι άνθρωποι ήταν 30 μέτρα από τη θάλασσα. Με τις συνθήκες που επικρατούσαν στον τόπο και στην ευρύτερη περιοχή πιστέψτε με δεν σου επιτρέπουν να κάνεις το επόμενο βήμα».

- Στην ίδια περιοχή βρέθηκε η δημοσιογράφος του ΣΚΑΙ, Μαρία Μπούσουλα και κατά την διάρκεια της ζωντανής σύνδεσης είδε από μακριά τις σωρούς των 26 ανθρώπων. Ακολουθεί η περιγραφή της: «Τώρα που έχουμε μια εικόνα είναι πιο δύσκολο να στο περιγράψω, με την άκρη του ματιού μας τι ακριβώς είδαμε. Είναι σοκαριστικό! Είναι συγκλονιστικό! Πάρα πολλοί άνθρωποι μαζί σε ένα σημείο. Προσπάθησαν να πλησιάσουν τη θάλασσα για να σωθούν από τις φλόγες, δεν τα κατάφεραν.
Αυτό που μας είπαν και οι αστυνομικοί είναι πως όσο δυνατοί και να είμαστε, όσο και αν αντέχουμε, δεν μπορούμε να αντικρίσουμε αυτή την εικόνα».
Κι έχουν δίκιο. Σου λέω, με την άκρη του ματιού μας που είδαμε είναι σοκαριστικό, δεν το χωράει ανθρώπινος νους! Είναι συγκλονιστικές οι εικόνες! Είναι κρίμα, άνθρωποι που προσπάθησαν να σωθούν και δεν τα κατάφεραν. Εδώ εκτυλίσσονται σκηνές τραγωδίας με τους συγγενείς οι οποίοι έχουν έρθει για να αναζητήσουν τα παιδιά τους, τις μητέρες τους, τους συγγενείς τους».

- Στην Αν. Αττική ο κ. Νίκος Σταυρινίδης που αναγκάστηκε να πέσει στην θάλασσα για να σωθεί απ’ την φωτιά και κολυμπούσε τουλάχιστον για 4 ώρες καθώς παρασύρθηκε από τα ρεύματα και από την Ραφήνα βρέθηκε στη Λούτσα, αναφέρει τα εξής συγκλονιστικά: «Πνίγονταν άνθρωποι δίπλα μας και δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα. Πέσαμε στη θάλασσα στον Κάβο Ραφήνας λίγο μετά τις 19.00 . Πήγαμε πολύ μέσα, αλλά είχε πολύ ρεύμα. Δεν βλέπαμε τίποτα, ένα σκοτάδι παντού. Αφεθήκαμε στο ρεύμα και στις 23.00 τη νύχτα μας μαζέψανε στη λούτσα με μια μηχανότρατα. Ήμασταν πολλές ώρες στη θάλασσα. Χάσαμε ανθρώπους! Ήμασταν έξι, χάσαμε μια κυρία κι ένα παλικάρι. Την ώρα που κολυμπούσαμε είδαμε ένα πτώμα. Μία μεγάλη γυναίκα με άσπρα μαλλιά επέπλεε διπλά μας. Δεν μπορούσαμε να βοηθήσουμε κανέναν».

- Ο Γρηγόρης Ψαλτήρας, κάτοικος του Μάτι δήλωσε στην εκπομπή «Ξυπνάμε Μαζί» στο Epsilon, καθώς είδε το σπίτι του να καίγεται: «Χθες ήταν στο σπίτι τα δύο παιδιά μου, 14 και 16 ετών, ο αδελφός μου και η γυναίκα του, δύο παιδάκια τριών ετών, η μητέρα μου 85 ετών, ζούμε σε αυτό το σπίτι από το 1969. Προσπάθησαν να μπουν σε αυτό το καμένο αυτοκίνητο για να προλάβουν να φύγουν, αλλά είδαν τις φλόγες και έτρεξαν κατέβηκαν τις σκάλες γιατί είναι γκρεμός και θάλασσα. Έμειναν εκεί μέχρι τα μεσάνυχτα βλέποντας από πάνω να καίγεται το σπίτι και τα δέντρα. Εξήντα περίπου άτομα ήταν σε μια μικρή παραλία και ήρθαν φουσκωτά και τους παρέλαβαν»
«Δεν πρόλαβαν τα παιδιά, ούτε οι πιο μεγάλοι να αντιδράσουν καν. Όσοι μπήκαν στα αυτοκίνητά τους μπλοκαρίστηκαν στο δρόμο. Έχουν καεί πέτρινα σπίτια και δεν μπορούσαμε να φανταστούμε τόσο μεγάλη καταστροφή. Έξω από εδώ στα 10 μέτρα υπήρχε μια γυναίκα καμένη. Και από πάνω άλλα τρία άτομα στο δρόμο καμένα. Μόνο στο δικό μας τετράγωνο υπήρχαν τέσσερα άτομα καμένα».
«Προσπάθησαν να μετακινηθούν προς τη θάλασσα, εγκατέλειπαν τα αυτοκίνητα και έτρεχαν προς τη θάλασσα να σωθούν και αυτό ήταν νωρίς το μεσημέρι προς το απόγευμα. Όχι το βράδυ, ο πανικός ήταν τεράστιος».
«Ο αδελφός μου φιλοξενούσε ένα ζευγάρι και η γυναίκα πέθανε από τη φωτιά. Είναι τραγικό αυτό που σας λέω αυτή τη στιγμή, εγώ δεν μπορώ να το πιστέψω. Είναι τραγικό. Κάηκε μέσα στο αυτοκίνητό της μόνη της, ενώ ο σύζυγός της και το παιδάκι τους πήγαν στη θάλασσα στην παραλία και γλίτωσαν».

- H Βίκυ Παππά, η οποία βρισκόταν σε πλοίο που κατάφερε να σώσει ανθρώπους και παιδιά που προσπαθούσαν να γλιτώσουν από τις φλόγες δήλωσε στην εκπομπή «Ξυπνάμε Μαζί» στο Epsilon: «Επιστρέφαμε από Τήνο με το πλοίο, με καθυστέρηση, δεν γνωρίζαμε για ποιο λόγο, αλλά στην Άνδρο είδαμε τον μαύρο καπνό. Ανοιχτά της Ραφήνας το superferry σταμάτησε. Βλέπαμε ανθρώπους με προβολείς στα χέρια να κουνάνε τα χέρια τους για να τους σώσουμε. Η λέξη τραγικό δεν μπορεί να περιγράψει την κατάσταση που ζήσαμε. Παιδιά, μικροί, μεγάλοι, δυστυχώς στο πλοίο δεν υπήρχε γιατρός, εγώ λόγω της ειδικότητάς μου πήγα να ανέβω εκεί που τους είχαν συγκεντρώσει για να δώσω τις πρώτες βοήθειες»
«Έτρεμαν σαν τα ψάρια, ήταν στη θάλασσα για έξι ώρες. Ήταν Δανοί τουρίστες αλλά και Έλληνες. Από τις μαρτυρίες τους, έβλεπαν τη φωτιά να έρχεται κατά πάνω τους και δεν μπορούσαν να κάνουν κάτι. Μπήκαν σε ένα φουσκωτό, το οποίο ανατράπηκε και έπεσαν στη θάλασσα με τα παιδιά τους, το 14χρονο κορίτσι δυστυχώς δεν υπάρχει στη ζωή όπως μάθαμε, είχαν χάσει κάποιοι τις γυναίκες τους, τα παιδιά τους»
«Έτρεμαν σαν το ψάρι από τον φόβο τους για τους δικούς τους, που ήταν ακόμα στη θάλασσα. Δίπλα μας ήταν ένα άλλο πλοίο, μάζευε και αυτό ανθρώπους από τη θάλασσα. Παιδάκια τριών ετών χωρίς σωσίβια, χωρίς τίποτα, εξαντλημένα από τη θάλασσα, από τις αναθυμιάσεις δεν μπορούσαν να αναπνεύσουν οι άνθρωποι. Και σαν να μην έφθανε αυτό, κατέρρευσα κάποια στιγμή γιατί η μητέρα μου ήταν εγκλωβισμένη στις φλόγες στο Νέο Βουτζά. Με έπαιρνε τηλέφωνο και ούρλιαζε «καίγομαι, βλέπω τις φλόγες να έρχονται πάνω μου» και σώθηκε από θαύμα από την πυροσβεστική μετά από τρεις ώρες» 

- Η κ. Σταυρούλα δήλωσε στο iefimerida: «Η φωτιά ήρθε από πίσω μας και μας έριξε στην θάλασσα. Στο Μάτι. Ήρθε ένας κύριος, ενώ η παραλία είχε γεμίσει κόσμο, τουρίστες, εθελοντής πρέπει να ήταν και φωνάζει: Μπείτε στη θάλασσα! Μπήκαμε στην θάλασσα Και στην θάλασσα καιγόσουν. Είχε και παιδάκια. Ήταν 5 το απόγευμα. Δεν είχε έρθει ούτε πυροσβεστική ούτε αστυνομία. Για πολύ ώρα δεν είχε έρθει. Μετά έπιασε κάτι σαν ωστικό κύμα που μας έβγαλε στα ανοικτά. Εμένα ένα καΐκι με βρήκε 11 η ώρα το βράδυ στα ανοικτά. Κολυμπούσα για 5 ώρες. Με βρήκε το καΐκι Σπύρος. Μετά βγήκαν και άλλα καΐκια. Με ρωτούσαν, έχει άλλους; Είπα έχει πολλούς και πείτε σε καΐκια και σκάφη να βγουν»
«Ήμασταν πολλά άτομα που κολυμπούσαμε. Ήταν μια οικογένεια με παιδιά, μια γιαγιά. Η οικογένεια με τα παιδιά ανέβηκαν στο καϊκι μου. Ανέβασαν όμως και έναν νεκρό στο καΐκι μου. Μια κοπέλα, είδα τα πόδια της»



- Η κ. Παναγοπούλου επίσης ανέφερε στο iefimerida: «Όρμησε μια φωτιά. Τόσο ξαφνικά που δεν προλάβαμε να καταλάβουμε κάτι. Όταν είδα την φωτιά φώναζα στον άνδρα μου, γρήγορα στο αυτοκίνητο! Μέχρι να έρθει το αυτοκίνητο εγκλωβιστήκαμε στην φωτιά. Κάηκε και το αυτοκίνητο. Βγήκαμε έξω. Άρχισα να τρέχω και να κουβαλάω και τον σύζυγο»

- Ο κ. Κώστας Λαγανός, πολίτης που έζησε εφιαλτικές στιγμές μιλώντας στο Sky News ανέφερε: «Ευτυχώς κοντά μας βρισκόταν η θάλασσα και τρέξαμε προς τα εκεί, αλλά οι φλόγες έτρεχαν πίσω μας μέχρι το νερό. Πραγματικά αυτή η φωτιά μου θύμισε την έκρηξη στην Πομπηία», ενώ συνέχισε λέγοντας, «Καιγόταν η πλάτη μας πριν μπούμε μέσα στην θάλασσα. Ήταν απαίσιο».


- Συγκλονίζει η μαρτυρία της κυρίας Μαρίας Πάτσιου, η οποία πήδηξε στη θάλασσα να σωθεί και έμεινε στο νερό για 2 ώρες: «Η φωτιά ξεκίνησε πάνω από εμάς, υπήρχε μόνο ένα ελικόπτερο, μετά ήρθε άλλο ένα, αλλά η φωτιά έφτασε εδώ πολύ γρήγορα. Στο οικόπεδο δεν ξέρω τι έγινε. Είδα μία κοπελίτσα 13 ετών που πήδηξε από το γκρεμό. Καιγόταν, στην απελπισία της πήδηξε. Προφανώς δεν μπορούσε να δει λόγω του καπνού».


- Από το Facebook ενημερωθήκαμε ότι μάρτυρας της μεγάλης τραγωδίας με τις φωτιές στο Μάτι έγινε και ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών, Θανάσης Διαμαντόπουλος, ο οποίος μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό ανέφερε: «Βρέθηκα στον πυρήνα της πύρινης λαίλαπας στο Μάτι, εγκατέλειψα στην οδό Ακροπόλεως το αυτοκίνητο που κάηκε, βούτηξα με πολλούς άλλους στη θάλασσα, απ’ όπου βαρκούλες μας περισυνέλλεξαν μετά τετράωρο. Έχω ένα κάταγμα στο πλευρό, αναπνευστικά προβλήματα, αλλά σε γενικές γραμμές είμαι σχετικά καλά. Επειδή είχα δέσμευση για κάποιες διαλέξεις σήμερα, ενημερώνω πως δεν μπορώ να επικοινωνήσω με τους οργανωτές, γιατί έχασα κινητό και επαφές. Μπορεί κάποιος αν είναι εξαιρετική ανάγκη να με καλέσει στο 6943404643»



Thanassis Diamantopoulos
10 ώρες πριν
Βρέθηκα στον πυρήνα της πύρινης λαίλαπας στο Μάτι, εγκατέλειψα στην οδό Ακροπόλεως το αυτοκίνητο που κάηκε, βούτηξα με πολλούς άλλους στη θάλασσα (Αργυρή παραλία), απ' όπου βαρκούλες μας περισυνέλεξαν μετά τετράωρο. Έχω ένα κάταγμα στο πλευρό, αναπνευστικά προβλήματα, αλλά σε γενικές γραμμές είμαι σχετικά καλά.
Επειδή είχα δέσμευση για κάποιες διαλέξεις σήμερα, ενημερώνω πως δεν μπορώ να επικοινωνήσω με τους οργανωτές, γιατί έχασα κινητό και επαφές. Μπορεί κάποιος αν είναι εξαιρετική ανάγκη να με καλέσει στο 6943404643.



- Επίσης μέσω του Facebook απευθύνει έκκληση για βοήθεια η χρήστης Chryss Tass καθώς αγνοούνται από χθες το απόγευμα στην περιοχή της Ραφήνας οι συγγενείς ή φίλοι της: «Βοηθήστε μας!!!!! SOS!!!! Αγνοούνται από εχθές στις 6 από το Ματι Αττικής. Γρηγόρης Φυτρος ετών 54 κ ο γιος Ανδρέας Φυτρος ετων 11. Βρέθηκε νεκρή η κόρη 14 ετών Εβίτα Φυτρου. Κοινοποιήστε παιδιά αγνοούνται. Βοηθήστε μας. Για οποιαδήποτε πληροφορία επικοινωνήστε με το 6947617474»

Εκ μερους της οικογενειας: Βοηθήστε μας!!!!! SOS!!!! Αγνοούνται από εχθές στις 6 από το Ματι Αττικής. Γρηγόρης Φυτρος ετών 54 κ ο γιος Ανδρέας Φυτρος ετων 11. Βρέθηκε νεκρή η κόρη 14 ετών Εβίτα Φυτρου. Κοινοποιήστε παιδιά αγνοούνται. Βοηθήστε μας. Για οποιαδήποτε πληροφορία επικοινωνήστε με το 6947617474.




- Αλλά και η Μαρία Μεγαγιάννη που ψάχνει τα παιδιά και τους γονείς της, στη Ραφήνα προσπαθεί μέσω του facebook να εντοπίσει τους ανθρώπους της, με τους οποίους επικοινώνησε για τελευταία φορά στις 19:00 το απόγευμα της Δευτέρας: «Αγνοούνται από χθες το απόγευμα στις 7! Στην περιοχή της Ραφήνας! Σας παρακαλώ πολύ οποίος γνωρίζει κάτι ας επικοινωνήσει μαζί μου»



Μαρια Μεγαγιαννη
12 ώρες πριν
Αγνοούνται από χθες το απόγευμα στις 7 ! Στην περιοχή της ραφηνας ! Σας παρακαλώ πολύ οποίος γνωρίζει κάτι ας επικοινωνήσει μαζί μου η με την Eleni Filippopoulou ! Σας παρακαλώ πολύ !! SOS τηλέφωνο επικοινωνίας 6955191144 Ελένη Φιλιπποπουλου ΚΑΙ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ !! ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΟΛΥ ΟΧΙ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ !
Φωτογραφία της Μαρια Μεγαγιαννη.
Φωτογραφία της Μαρια Μεγαγιαννη.
Φωτογραφία της Μαρια Μεγαγιαννη.
Φωτογραφία της Μαρια Μεγαγιαννη.


- Επίσης η κυρία Παναγιώτη Χαμηλοθώρη απευθύνει έκκληση μέσω facebook ζητώντας να μάθει πληροφορίες για όσους έχουν δει τον αδερφό της ή γνωρίζουν κάτι. «Αυτός εδώ είναι ο αδερφός μου και αγνοείται στην πυρκαγιά στο Μάτι παραπάνω από ένα 24ωρο! Όποιος τον έχει δει ή ξέρει κάτι, παρακαλώ να μας ενημερώσει! Κοινοποιήστε το για να το δουν όσο το δυνατόν περισσότεροι! Ευχαριστώ…»


Katerina Chamilothori
6 ώρες πριν
Αυτός εδώ είναι ο αδερφός μου και αγνοείται στην πυρκαγιά στο Μάτι λιγότερο από ένα 24ωρο! Όποιος τον έχει δει ή ξέρει κάτι, παρακαλώ να μας ενημερώσει! Κοινοποιήστε το για να το δουν όσο το δυνατόν περισσότεροι! Ευχαριστώ...

UGN: Ζούμε μια σύγχρονη τραγωδία την οποία είτε κάποιοι "παριστάνουν" τον Νέρωνα για να απαλλοτριώσουν τουριστικά φιλέτα και ορυκτό πλούτο, αδιαφορώντας για τις ζωές των αθώων πολιτών, είτε η χώρα δέχεται υβριδικό πόλεμο από γνωστούς -περιφερειακούς και μη - εχθρούς. Σεβόμενοι τους νεκρούς θα πούμε ότι είναι νωρίς ακόμα για απόδοση ευθυνών, αλλά πάντως θεωρούμε ότι ισχύουν ταυτόχρονα και οι δύο παραπάνω εικασίες.

Πηγή: Δίκτυο συνεργαζόμενων bloggers και Ελλήνων πολιτών